سلام به همهی دانشآموزای عزیز و پرتلاش! امروز قصد دارم تجربهها و بررسیهایی که از نتایج کنکور دانشآموزانم کسب کردم رو با شما در میان بذارم. این تجربهها حاصل مشاهدهها و تحلیلهایی هستن که از موفقیتها و شکستهای دانشآموزان شخصی خودم و چندین دانشآموز دیگر به دست اومدن. وقتی نتایج کنکور اومد، تصمیم گرفتم دانشآموزهایی که شخصاً باهاشون کار کردم و چند دانشآموز دیگه رو آنالیز کنم تا ببینم چه عواملی در موفقیت یا عدم موفقیتشون تاثیرگذار بوده. این تحلیلها باعث شد که به هفت خطای رایج در مسیر موفقیت کنکور پی ببرم که در ادامه به شما میگم و ازتون میخوام اگر دچار یکی از این خطاها هستین، برای رسیدن به موفقیت تغییراتی در شیوهی مطالعهتون ایجاد کنید.
1. درس خوندن بدون تست زدن
یکی از بزرگترین اشتباهات دانشآموزا اینه که فقط به مطالعه تئوری کتابها و شرکت در کلاسهای آنلاین اکتفا میکنن و تست نمیزنن. مطالعه تئوری بدون تست زدن نمیتونه کارایی لازم رو داشته باشه. تست زدن نه تنها مرور مباحث رو به شکل منظم تضمین میکنه، بلکه به شما کمک میکنه مباحث رو بهتر درک کنید و نقاط ضعف و قوت خودتون رو بشناسید. اگه فقط تئوری بخونید و تست نزنید، یادگیریتون ناقص میمونه و در نهایت نتیجهای که میخواین نمیگیرید. پس یادتون باشه، درس خوندن همراه با تست زدن و مرور منظم ضروریه.
2. چند منبعی بودن
یکی از وسوسههای بزرگ کنکوریها خریدن منابع مختلفه. وقتی بین منابع مختلف تردید داشته باشین و همه رو تهیه کنید، فقط خودتون رو دچار سردرگمی میکنید و وقت زیادی رو از دست میدید. انتخاب یک منبع مناسب و کار کردن چندباره با همون منبع خیلی بهتر از خوندن چند منبع پراکنده است. با کار کردن روی یک منبع جامع و مرور مکرر، مطالب بهتر در ذهنتون میمونه و دچار وسواس نمیشید.
3. ناامیدی و نداشتن صبر و تحمل
کنکور مسیری طولانی و نیازمند صبر و پایداریه. اگر بعد از چند هفته تلاش انتظار داشته باشید به نتایج عالی برسید، ناامید میشید. فرایند آمادگی برای کنکور نیازمند صبر و تلاشی مداومه. هر دانشآموزی که توی کنکور به موفقیت رسیده، مسیری طولانی و پرزحمت رو طی کرده و به مرور زمان پیشرفت کرده. پیشرفتهای کوچیک رو جشن بگیرید و خودتون رو با خودتون مقایسه کنید، نه با دیگران. این کار بهتون انگیزه میده تا بتونید ادامه بدید.
4. شرکت نکردن در آزمونهای آزمایشی
خیلی از دانشآموزا یا در آزمونهای آزمایشی شرکت نمیکنن یا اگه شرکت میکنن، تحلیلشون نمیکنن. آزمون دادن، بدون تحلیل، مثل راه رفتن در تاریکیه؛ به هیچ نتیجهای نمیرسید. آزمونهای آزمایشی، فرصتی برای ارزیابی واقعی و شناسایی نقاط ضعفه. حتی اگه امکان ثبتنام در آزمونهای موسسات رو ندارید، میتونید خودتون توی خونه یه آزمون برگزار کنید و بعد از آزمون هم اون رو به دقت تحلیل کنید. هرچقدر تحلیل آزمون رو جدی بگیرید، اشتباهات کمتری رو در آینده تکرار میکنید.
5. مقایسههای نادرست
مقایسه کردن با کسانی که خیلی بالاتر یا پایینتر از شما هستن، اشتباه بزرگیه. شما نمیدونید چه مدت و چطور درس خوندن یا شرایط زندگیشون چطوره. هر کسی مسیر خودش رو داره و بهتره خودتون رو با نسخه دیروزی خودتون مقایسه کنید، نه با دیگران. دنبال این باشید که نسبت به هفته یا ماه قبلتون پیشرفت کنید و از تلاش خودتون راضی باشید.
6. نداشتن برنامهریزی مشخص
گاهی اوقات دانشآموزا نمیدونن باید با کدوم برنامه پیش برن؛ برنامه مدرسه، برنامه آزمونها یا برنامهای که مشاورشون ارائه داده؟ داشتن یک برنامه جامع که همزمان با نیازهای شما و شرایط مدرسه و آزمونها همخونی داشته باشه، خیلی اهمیت داره. اگر نمیتونید خودتون این برنامه رو تنظیم کنید، از یه مشاور کمک بگیرید. مشاوری که بتونه برنامهای متناسب با نیازها و شرایطتون طراحی کنه تا هم درسهای مدرسه رو پوشش بدید و هم برنامه آزمونها رو پیش ببرید.
7. عدم استمرار در مطالعه
یکی از بزرگترین اشتباهات دانشآموزا، نداشتن نظم و استمرار در مطالعهست. اینکه یک روز ۵ ساعت و روز بعد ۱۵ ساعت مطالعه کنید، نه تنها بهرهوریتون رو کاهش میده بلکه انرژیتون رو هم تحلیل میبره. سعی کنید هر روز مقدار ثابتی از زمان رو به مطالعه اختصاص بدید و این زمان رو به تدریج و به صورت ملایم افزایش بدید. استمرار و پایداری در مطالعه، کلید موفقیته. هر روز، حتی اگه بیمار هستید یا خستهاید، سعی کنید از منابع شنیداری مثل پادکستهای آموزشی استفاده کنید تا ارتباطتون با مطالعه قطع نشه.
جمعبندی
حالا که با این هفت خطای رایج در مسیر کنکور آشنا شدید، وقتشه نگاهی به شیوه مطالعهتون بندازید و ببینید که آیا شما هم مرتکب این اشتباهات میشید یا نه. اگه یکی یا چندتا از این موارد رو در خودتون پیدا کردید، نگران نباشید؛ با تغییرات کوچیک میتونید به سمت موفقیت حرکت کنید و از مسیر کنکور با موفقیت عبور کنید.
به امید موفقیت همهتون!