سلام و درود به همه دوستان عزیزم! امیدوارم حال و احوال همگی خوب باشه و روزگار بر وفق مرادتون باشه. امروز قصد دارم در این مطلب با شما درباره موضوع مهمی صحبت کنم که خیلی از شما باهاش مواجه شدین؛ موضوعی که شاید ذهنتون رو مشغول کرده باشه و حتی عصبیتون کرده باشه. اون موضوع چیه؟ سوالات شکدار در آزمونها و تستها. در این گفتوگو میخوایم به این سوالات بپردازیم، علتهاش رو بررسی کنیم و ببینیم چطور میشه بهتر باهاشون برخورد کرد.
چرا در برخی سوالات شک داریم؟
وقتی به سوالات شکدار میرسیم، میبینیم که این شکها معمولاً ریشههای مختلفی دارند. مثلاً شاید در سوالی بین دو گزینه گیر کنید و ندونید کدومش درسته یا حتی بین سه گزینه تردید داشته باشید. توی این بخش از پادکست، میخوایم ببینیم این سوالات شکدار از کجا میآیند و چه عواملی باعث ایجاد شک میشن.
نداشتن مرور کافی روی مباحث
یکی از عوامل اصلی که باعث میشه سر بعضی سوالات شک کنیم، اینه که مبحث مربوطه رو به اندازه کافی مرور نکردهایم. ممکنه یک مطلبی رو قبلاً خونده باشیم، اما اگر به موقع و درست مرور نکنیم، به مرور زمان فراموشش میکنیم. توی کنکور و آزمونهای مختلف، درسهایی مثل زیستشناسی و شیمی بهویژه نیاز به مرور مداوم دارند تا همه نکات در ذهن تثبیت بشه.
عدم تمرکز هنگام مطالعه
عامل دیگهای که باعث شک در سوالات میشه، نداشتن تمرکز هنگام مطالعه است. شاید براتون پیش اومده که وقتی دارین درس میخونید، گوشیتون کنار دستتونه و مدام حواستون به اونه؛ پیام، تماس، یا هرچیزی که باعث میشه از درس جدا بشید. نبود تمرکز کافی باعث میشه مطالب رو به درستی نفهمیم و در نتیجه سر آزمون به مشکل بخوریم.
درک نادرست از مطالب ترکیبی
در بعضی درسها مثل زیستشناسی، مطالب مختلف با هم ترکیب میشن. بهطور مثال، یک سوال از مطالب پایهی دهم ترکیب میشه با دوازدهم و اگر این ترکیبها رو به خوبی یاد نگرفته باشیم، احتمال شک در پاسخ بیشتر میشه.
چطور از شک در سوالات پیشگیری کنیم؟
در این بخش میخوایم به روشهایی بپردازیم که بتونیم احتمال شککردن به سوالات رو کاهش بدیم.
مرور مستمر و تمرین بیشتر
مهمترین راهکار اینه که هر درس رو به مرور و بهصورت مداوم مرور کنیم. مرور باعث میشه نکات مهم توی ذهنمون ثبت بشه و دیگه سر آزمون بهشون شک نکنیم. برنامهریزی کنیم که هر مطلب رو چندبار دوره کنیم و اگر مبحثی مشکلدار داریم، بیشتر روی اون وقت بذاریم.
استفاده از یادداشتبرداریهای خلاصه
یکی دیگه از روشها برای کاهش شک در سوالات، یادداشتبرداری و خلاصهنویسی مطالب مهمه. وقتی یه خلاصهی کامل از مطالبی که مطالعه کردیم داریم، راحتتر میتونیم قبل از آزمون مطالب رو مرور کنیم و نکات کلیدی رو به خاطر بسپریم. خلاصهنویسی بهخصوص برای درسهای حفظی مثل تاریخ و زیستشناسی خیلی مفیده.
ایجاد محیطی مناسب برای مطالعه
اگر حین مطالعه در محیطی شلوغ و پر سر و صدا باشیم، ذهنمون مدام پرت میشه و تمرکز کافی نداریم. سعی کنید جایی که درس میخونید آرام و بدون مزاحمت باشه تا همه تمرکزتون رو به درس اختصاص بدید.
برنامهریزی و تقسیم مطالب بر اساس مود و انرژی
بعضی روزها حس و حال بیشتری برای مطالعه داریم و برخی روزها کمتر. اگر توی روزهایی که انرژی بیشتری داریم، مباحث سخت و دشوار رو بخونیم، قطعاً بهتر یاد میگیریم و از یادگیری مطالب سخت در زمانهای مناسب بهره بیشتری میبریم. در مقابل، روزهایی که خستهایم یا انگیزه کمتری داریم، بهتره مطالب سبکتر رو بخونیم.
راهکارهایی برای تستزدن سوالات شکدار
خب، حالا میرسیم به اصل مطلب که چطور با سوالات شکدار برخورد کنیم. آیا باید این سوالات رو جواب بدیم یا ردشون کنیم؟
اگر شک بین دو گزینه باشد
اگر فقط بین دو گزینه شک دارید، شانس جواب درست بیشتره. یعنی اگر دقت کافی داشته باشیم و از راهبردهای منطقی برای حذف گزینههای اشتباه استفاده کنیم، احتمال درست جواب دادن بالا میره.
استفاده از تکنیک احتمال و شانسی
اگر توی آزمون آزمایشی این روش رو تست کردید و دیدید نتایج بدی نگرفتید، میتونید از این روش استفاده کنید. اگر سوالاتی دارید که شک زیادی بهشون دارید و نمیتونید حذف گزینه کنید، سعی کنید بیشتر روی سوالات مشخص تمرکز کنید و فقط سوالاتی رو شانسی بزنید که در حد پنجاهپنجاه در تردید هستید.
اهمیت زمان استراحت در برنامه درسی
یکی از نکات مهم توی مطالعه، اینه که ذهن و بدنتون به استراحت نیاز داره. اگر چند ساعت پشت سر هم درس بخونید و استراحت نکنید، بازدهیتون کاهش پیدا میکنه. توصیه میشه بعد از هر یک ساعت و نیم مطالعه، 10 الی 15 دقیقه استراحت کنید تا هم خستگیتون رفع بشه و هم ذهنتون آمادگی بیشتری برای یادگیری مطالب جدید پیدا کنه.
رفع یکنواختی در مطالعه
یکی از مشکلاتی که خیلی از کنکوریها باهاش مواجه میشن، یکنواختی و بیروحی در مطالعه است. وقتی روزهای متمادی بدون تنوع خاصی به مطالعه بپردازیم، انگیزه کم میشه. برای رفع این مشکل، سعی کنید یک سری فعالیتهای تنوعبخش مثل گوش دادن به موسیقی مورد علاقهتون، قدم زدن یا حتی نوشیدن یه لیوان چای بین تایمهای مطالعه رو در برنامهتون قرار بدید. این کارها به شما کمک میکنه که با انرژی بیشتری به درس برگردید و مطالب رو بهتر یاد بگیرید.
نکته پایانی: سوالات شکدار را بزنیم یا نزنیم؟
به عنوان نکته پایانی، باید بگم که اینکه سوالات شکدار رو بزنیم یا نزنیم، به استراتژی شخصی شما بستگی داره. اگر تعداد سوالات شکدار زیاد باشه، بهتره اونهایی رو که احتمال کمتری برای درست جواب دادن دارید، رد کنید و سراغ سوالات دیگه برید. اما اگر در شرایطی هستید که بین دو گزینه مردد هستید و دلایل منطقی دارید که یکی از گزینهها درست باشه، میتونید این سوالات رو جواب بدید.
خب دوستان عزیز، امیدوارم نکاتی که گفتم براتون مفید بوده باشه و ازشون در آزمونهاتون استفاده کنید. به امید موفقیت همه شما، خدا نگهدار!