راهنمای جامع مطالعه و مرور ریاضی برای کنکور
سلام به همه دانش آموزان پر انرژی! امیدوارم در این روزهای سرنوشتساز زندگیتان حال خوبی داشته باشید و این حال خوب ریتم روزهای شما باشد. امروز با هم به بررسی روشهای موثر مطالعه ریاضی میپردازیم تا بتوانید این درس چالشبرانگیز را به خوبی درک کنید و در کنکور به موفقیت برسید. بنابراین از شما میخواهم که با دقت صحبتهای من را بخوانید.
۱. نحوه مطالعه ریاضی
ریاضی یکی از دروسی است که به اندازهای که طرفداران دوآتشه دارد، بدخواه هم دارد! پیروزی در این درس به کسی میرسد که بتواند علاوه بر تسلط بر دیگر دروس تخصصی، از عهده ریاضی نیز برآید. بیایید بدون معطلی به سراغ توضیحات برویم.
ماهیت درس ریاضی شباهت زیادی به فیزیک دارد؛ هر دو درس مفهومی و محاسباتی هستند. تنها بخشی که این دروس حفظی میشوند، مربوط به فرمولهایشان است. پیشنهاد من این است که فرمولها را به صورت مفهومی یاد بگیرید. این روش به شما کمک میکند تا فرمولها هرگز از ذهنتان پاک نشوند و در روز کنکور، به سادگی به یاد آورید. برای شروع، ابتدا به کتاب درسیتان مراجعه کنید.
درک کامل مفاهیم در کلاس، فعالیتها و تمرینات بسیار مهم است. سعی کنید نتیجهای که هدف نویسنده بوده را درک کنید. بعد از این مرحله، به درسنامه کتاب تست خود یا جزوه معلمتان مراجعه کنید. سعی کنید برای هر مبحث حداقل ۵ مثال و تمرین حل کنید تا ساختار فکری لازم برای حل مسائل در ذهنتان شکل بگیرد.
پس از این مرحله، به منبع تست خود بروید و تستها را حل کنید. هر چه تنوع تستها بیشتر باشد و با سوالات طراحان مختلف روبهرو شوید:
- سرعت شما افزایش مییابد.
- ذهن شما آمادهتر میشود.
- با دیدن تیپهای جدید سوالات، ذهنتان به راحتی میتواند آنها را درک کند.
اگر تستی را به درستی حل کردید، حتماً راهحلهای پاسخنامه را بررسی کنید. ممکن است راهحل کتاب از راهحل شما سادهتر و سریعتر باشد. بنابراین حتماً زمان کافی برای بررسی آنها اختصاص دهید.
به تستهایی که نکته خاصی دارند یا به گونهای طراحی شدهاند که میتوانند مباحث متنوعی را پوشش دهند، توجه ویژهای کنید و آنها را علامتدار کنید.
۲. نحوه خلاصهنویسی
قدم دوم به نحوه خلاصهنویسی مربوط میشود. خلاصهنویسی به این صورت است که پس از مسلط شدن بر مباحث، یک برگه A4 بردارید و نام مبحث و توضیحات مختصر و مفیدش را بنویسید. در ادامه، یک مثال به همراه پاسخ اضافه کنید. اگر مبحثی تیپ تستهای مختلفی دارد، آنها را نیز به صورت مختصر یادداشت کنید تا ذهنتان با آنها آشنا شود.
نکات و راههای کوتاهی که فکر میکنید بسیار مفید هستند را نیز اضافه کنید. با خلاصهنویسی، شما یک درسنامه شخصیسازیشده و مفید برای خودتان ایجاد میکنید که میتوانید در زمانهای مرور به راحتی چند صفحه از آن را بخوانید و مطالب کل فصل را به یاد آورید.
۳. نحوه مرور
پارت سوم به نحوه مرور اختصاص دارد. برای تایمهای مرور، به خلاصههایتان مراجعه کنید و یک دور آنها را بخوانید تا مطالب به یادآوری بیایند. سپس به تستهای علامتدار خود بروید و ذهن خود را به چالش بکشید.
۴. سیستم آموزشی مدرسه برای درس ریاضی
حالا بیایید به سیستم آموزشی مدارس در درس ریاضی نگاهی بیندازیم. معمولاً دبیرها ابتدا توضیحات کلی و اصول هر درس را ارائه میدهند. پس از بیان اصول، تدریس کتابهای وزارتی و حل تمرینات آغاز میشود و به نکات هر سوال اشاره میشود.
پس از این مرحله، دبیران یا جزوهای به دانشآموزان میدهند یا کتاب کاری که معرفی کردهاند را با آنها حل و رفع اشکال میکنند.
۵. ترتیب اهمیت فصلها
بخش نهایی و مهم صحبت من، ترتیب اهمیت فصلهاست. برای دانشآموزی که تازه میخواهد این درس را شروع کند، اولین مبحثی که باید به سراغش برود، مبحث تابع است. این مبحث که ۴ تست در کنکور دارد، هم قابلیت ترکیب با فصول دیگر را دارد و هم اینکه سوالات آن عموماً قابل حل و روان هستند.
بعد از تابع، به سراغ مثلثات بروید که این مبحث نیز در هر سه پایه مطرح شده و در کنکور سهم ۴ سوال را به خود اختصاص داده است. برای سومین مبحث، حد و پیوستگی را مطالعه کنید. با این مبحث میتوانید ۱۰ درصد یا ۳ سوال ریاضی را حل کنید و این مبحث در سالهای یازدهم و دوازدهم در کتابهای درسی مطرح شده است.
مشتق و کاربرد مشتق نیز هر کدام ۳ سوال دارند و نسبت به مبحث حد کمی دشوارتر هستند. حالا به سراغ فصلهایی بروید که گستردگی کمتری دارند و آسانتر و جذابتر هستند، مانند معادله، نامعادله و لگاریتم که هرکدام ۲ سوال از ۳۰ سوال را شامل میشوند.
برخی فصلها مانند هندسه و احتمال و آمار، طرفداران کمتری دارند و سهم کمتری در کنکور دارند. پیشنهاد میکنم اگر به دنبال درصدهای بالای ۵۰ در کنکور هستید، حتماً به این مباحث نیز بپردازید.
در نهایت، از شما سپاسگزارم که با من همراه بودید.