سلام به همه دوستان کنکوری امیدوارم که همگی حالتون خوب باشه و از مسیر مطالعاتی که تاکنون طی کردید راضی باشیدقصد دارم در چند دقیقه به شما روشهای مؤثر مطالعه و اهمیت درس زمینشناسی رو در کنکور و امتحانات نهایی توضیح بدم.
آشنایی با تغییرات و اهمیت درس زمینشناسی در کنکور
تا چند سال پیش درس زمینشناسی در کنکور به این اندازه مهم نبود و بیشتر در رشته داروسازی که در زیرگروه دوم قرار داشت، دانشآموزان با هدف قبولی در این رشته به مطالعهاش میپرداختند. به همین دلیل، داوطلبانی که به رشتههایی مانند پزشکی و دندانپزشکی علاقه داشتند، زمینشناسی را کنار میگذاشتند، مگر اینکه قصد دستیابی به رتبههای تکرقمی و دورقمی را داشتند. اما با تغییرات اخیر در کنکور و حذف زیرگروهها، درس زمینشناسی به عنوان یک درس با ضریب 1 برای تمامی رشتهها مطرح شده است.
در واقع، نتایج کنکور ۱۴۰۲ نشان داد که داوطلبانی که در این درس درصدهای بهتری کسب کردند، رتبه و تراز بهتری نسبت به کسانی که این درس را صفر زده بودند، کسب کردند. پس اگرچه ممکن است زمینشناسی در نگاه اول مهم به نظر نرسد، ولی برای کسب یک رتبه عالی و ایجاد تفاوت در نتیجه کنکور، مطالعه آن ضروری شده است.
چگونه درس زمینشناسی را مطالعه کنیم؟
درس زمینشناسی برخلاف برخی دیگر از دروس، بسیار آسانتر بوده و میتواند به راحتی درصد بالایی به شما بدهد، البته به شرط آنکه مطالعه منظمی داشته باشید. در ادامه، روش مطالعهای را برای این درس توضیح میدهم که هم برای کنکور و هم برای امتحانات نهایی قابل استفاده است:
- مطالعه روزنامهوار:
در اولین قدم، برای هر فصل از کتاب زمینشناسی، یک مطالعهی کلی و روزنامهوار داشته باشید. این کار به شما کمک میکند تا با موضوعات هر فصل، شکلها، جداول و تیترها آشنا شوید و بدانید که این فصل درباره چه موضوعاتی صحبت میکند. این آشنایی اولیه به شما کمک میکند که درک بهتری از مطالب داشته باشید و به صورت عمیقتر وارد موضوعات فصل شوید. - مطالعه خط به خط و حفظی:
باید توجه داشته باشید که زمینشناسی از جمله دروسی است که مطالعه خط به خط و حفظی مطالب آن اهمیت بسیاری دارد. برخی از سوالات کنکور از اطلاعات خاصی مثل اعداد و جداول طرح میشوند که تنها با مطالعه دقیق و حفظ کردن آنها میتوان به این سوالات پاسخ داد. برای اینکه این مطالب در ذهنتان باقی بمانند، به شکل خط به خط آنها را مطالعه کرده و هر جزئیاتی مثل زیرنویسهای شکلها و جداول را نیز به خاطر بسپارید. - تکرار و مرور:
برای تثبیت اطلاعات در حافظه، بعد از مطالعه هر پاراگراف، کتاب را ببندید و آن پاراگراف را برای خودتان توضیح دهید. این روش کمک میکند که متوجه شوید کدام بخشها را بهخوبی متوجه نشدهاید و نیاز به تکرار بیشتری دارند. اگر دانشآموزی امتحان نهایی دارد، بهتر است به جای توضیح دادن، مطالب را بنویسد. نوشتن کمک میکند که مهارتهای شما در پاسخدهی به سوالات امتحانات نهایی تقویت شده و آمادگی بیشتری داشته باشید.
مرحلههای پیشرفته برای بهبود مطالعه
بعد از طی کردن مراحل اولیه، حالا نوبت به مرحلههای پیشرفتهتر میرسد:
- حل نمونه سوالات تشریحی و تستهای کنکور سالهای گذشته:
اگر برای امتحانات نهایی مطالعه میکنید، در مرحله سوم به سراغ حل نمونه سوالات تشریحی بروید تا با ساختار سوالات و نکات مهم آنها آشنا شوید. اما اگر هدفتان کنکور است، مستقیماً به حل تستهای کنکور سالهای قبل و سوالات تألیفی بروید. برای داوطلبانی که به هر دو آزمون توجه دارند، پیشنهاد میشود که ابتدا سوالات تشریحی را حل کنند و سپس به سراغ تستها بروند. - استفاده از منابع مختلف برای تقویت تستزنی:
برای تستزنی منابع مختلفی وجود دارند. به عنوان مثال، کتاب خیلی سبز یکی از منابع خوب برای تستهای زمینشناسی است. همچنین میتوانید کتابهای جیبی لقمه مهر و ماه را برای مطالعه در زمانهای مرده مثل مسیر رفت و آمد، تاکسی یا مترو همراه داشته باشید. این منابع کمک میکنند تا بتوانید درس زمینشناسی را در تایمهای کوتاه و مداوم مرور کنید و مطالب را تثبیت نمایید. - مطالعه منظم و روزانه:
مطالعهی روزانه و منظم، کلید موفقیت در درسهایی مثل زمینشناسی است. اگر بهصورت روزانه زمانی هرچند کوتاه به مطالعه زمینشناسی اختصاص دهید، به یادگیری عمیق و تثبیت مطالب کمک زیادی خواهد کرد. برای مثال، اگر زمان کافی دارید، روزانه حدود یک ساعت به این درس اختصاص دهید، و اگر محدودیت زمانی دارید، حتی ۲۰ دقیقه روزانه هم میتواند کمککننده باشد.
فصلهای مهم و کلیدی درس زمینشناسی
حالا نوبت به معرفی فصلهای مهم درس زمینشناسی میرسد که با تمرکز روی آنها میتوانید به درصدهای خوبی برسید. فصلهای اول، سوم و پنجم از مهمترین فصلهای این درس هستند که با مطالعه و تسلط بر آنها میتوانید حداقل ۵۰ درصد از سوالات زمینشناسی را پاسخ دهید. اهمیت این سه فصل به اندازهای است که با خواندن و تسلط بر آنها، پایهای قوی برای پاسخگویی به سوالات این درس در کنکور ایجاد میکنید.
- فصل اول: این فصل معمولاً پنج سوال در کنکور دارد که با مطالعه دقیق آن میتوانید به درصد مناسبی برسید. توصیه میشود که این فصل را با جزئیات کامل و حفظ کردن نکات مهم، مطالعه کنید.
- فصل سوم: این فصل نیز سوالات بسیاری را به خود اختصاص میدهد و مطالعه آن به دلیل موضوعات مرتبط با مباحث اصلی زمینشناسی بسیار اهمیت دارد.
- فصل پنجم: این فصل نیز یکی از فصلهای مهم و پُرسوال کنکور است که دانشآموزان باید با مطالعه دقیق و تسلط بر نکات مهم آن، از این فصل درصد خوبی کسب کنند.
سخن آخر
امیدوارم که روشهای مطالعه درس زمینشناسی و نکاتی که ذکر شد برای شما مفید باشد. با تلاش و مطالعه مداوم میتوانید به درصدهای بالایی در این درس برسید و در کنکور یا امتحانات نهایی نتیجه خوبی کسب کنید. این روشها به شما کمک میکنند تا با اعتماد به نفس بیشتری به سوالات درس زمینشناسی پاسخ دهید و نتیجهای عالی در کنکور و امتحانات نهایی به دست آورید.
موفقیت شما هدف ماست و امیدوارم با رعایت نکات گفته شده، بتوانید به نتیجهی دلخواه خود در درس زمینشناسی برسید و به رشته مورد علاقهتان در دانشگاه دست پیدا کنید.