چرا در رسیدن به اهداف دچار تنبلی می‌شویم؟

سلام بچه‌ها، امیدوارم که حالتون خوب باشه و از درس‌ها خسته نباشین.موضوع مقاله امروز ما درباره راه‌های مقابله با تنبلیه. این مسئله‌ایه که خیلی از ماها توی زندگی روزمره‌مون باهاش درگیر هستیم، و نمودش می‌تونه توی روند درس خوندنمون هم باشه. شاید خیلی از شماها این تجربه رو داشته باشین که وقتی یه هدف بزرگ برای خودتون تعیین می‌کنین، شروع حرکت به سمت اون هدف براتون سخت می‌شه. این مسئله به این دلیله که توی ذهنمون اون هدف رو خیلی بزرگ می‌کنیم و کم‌کم به این نتیجه می‌رسیم که شاید این هدف از توان ما خارج باشه.

چرا در رسیدن به اهداف دچار تنبلی می‌شویم؟

اولین عاملی که باعث می‌شه از رسیدن به هدف دست بکشیم، بزرگ‌نمایی اون هدف توی ذهنمونه. وقتی یه هدف خیلی بزرگ رو برای خودمون تعیین می‌کنیم، به مرور زمان دچار ترس از شکست می‌شیم و دیگه تمایل نداریم برای اون تلاش کنیم. مثلاً وقتی تصمیم می‌گیریم برای کنکور روزانه ۱۲ ساعت درس بخونیم و ۳۰۰ تا تست بزنیم، مغزمون به‌طور طبیعی تمایل داره که از این کار فرار کنه. برای همین، به جای اینکه امروز شروع کنیم، مرتب کار رو به فردا موکول می‌کنیم.

راهکار مقابله با تنبلی در درس خواندن: تقسیم هدف‌ها به مراحل کوچک‌تر

اولین راهکار برای غلبه بر این مشکل، خرد کردن هدف‌ها و کارهاست. مثلاً به جای تعیین ۱۲ ساعت درس خوندن در روز، از ۴ یا ۵ ساعت شروع کنید و اون رو به قسمت‌های کوچک‌تر یک ساعته تقسیم کنید. با این روش، خوندن دروس برای مغز راحت‌تر و قابل‌هضم‌تر می‌شه و به مرور زمان مغز شما به این روال عادت می‌کنه. این کار باعث می‌شه که به‌تدریج به همون حالت ایده‌آل و زمان مطالعه‌ای که می‌خواین برسین.

کمال‌گرایی؛ دامی برای عقب انداختن اهداف

یکی دیگه از دلایلی که باعث تنبلی می‌شه، کمال‌گرایی افراطیه. شاید شما هم تجربه کرده باشین که منتظر بمونین همه شرایط ایده‌آل بشه، بعد شروع کنین به تلاش برای رسیدن به هدفتون. اما واقعیت اینه که شرایط هیچ‌وقت کاملاً ایده‌آل نمی‌شه و ما باید یاد بگیریم در شرایط موجود بهترین کار رو انجام بدیم.

ترس از ضعف در برخی مباحث درسی

شاید برای خیلی از شماها پیش اومده که در برخی از مباحث درسی ضعیف هستین و به همین دلیل از اون درس فرار می‌کنین. این فرار کردن از مباحثی که در اون ضعیف هستیم باعث می‌شه روز به روز تنبلی ما در مطالعه اون درس بیشتر بشه. برای مثال، اگر در مسائل شیمی ضعف دارین، بهترین کار اینه که یه روتین روزانه برای حل مسائل شیمی بزارین. وقتی هر روز کمی روی این موضوع کار کنین، به مرور زمان روان‌تر و راحت‌تر می‌تونین مسائل رو حل کنین و از اون درس ترسی نداشته باشین.

مقابله با یکنواختی در روند مطالعه

کنکور یک فرآیند فرسایشی و یکنواخته و پس از مدتی ممکنه به‌طور طبیعی دچار خستگی و بی‌حوصلگی بشین. برای رفع این مشکل می‌تونین هر چند وقت یه بار محیط مطالعه‌تون رو تغییر بدین یا دکوراسیون اتاقتون رو عوض کنین. این تغییرات ساده باعث می‌شه که روحیه‌تون تازه بشه و بازدهی‌تون در مطالعه بالا بره.

استفاده از تکنیک ۵ دقیقه‌ای برای شروع مطالعه

یه روش دیگه برای غلبه بر تنبلی اینه که روزتون رو با درسی که بیشتر بهش علاقه دارین و راحت‌تره شروع کنین. مثلاً بگین فقط ۵ دقیقه این درس رو می‌خونم. بعد از اون ۵ دقیقه، ممکنه به خودتون بیاین و ببینین که علاقه دارین ادامه بدین. این همون تکنیک ۵ دقیقه‌ایه که به شما کمک می‌کنه سریع‌تر وارد فضای مطالعه بشین و تنبلی رو کنار بذارین.

تاثیر انگیزه و اهمیت هدف در مقابله با تنبلی

همه این تکنیک‌ها زمانی به شما کمک می‌کنن که واقعاً برای رسیدن به هدفتون مصمم باشین. اگر جایگاه کنکور و موفقیت تحصیلی براتون مهم نباشه، هرچقدر هم که از تکنیک‌های مختلف استفاده کنین، احتمالاً به نتیجه دلخواه نمی‌رسین. بنابراین، قبل از هر چیز، به خودتون یادآوری کنین که چرا این هدف براتون اهمیت داره و چقدر حاضرین براش تلاش کنین.

چرا باید با بهانه‌ها مقابله کنیم؟

وقتی انگیزه کافی نداریم، مغز ما بهانه‌هایی برای به تعویق انداختن کارها پیدا می‌کنه. این بهانه‌ها می‌تونن خیلی ساده باشن، مثل اینکه «حالا وقت زیاده» یا «از فردا شروع می‌کنم». اما باید بدونیم که این بهانه‌ها فقط ما رو از رسیدن به اهدافمون دورتر می‌کنن. پس بهتره با تصمیم جدی برای مقابله با این بهانه‌ها، قدم‌های کوچیک اما ثابت برداریم و به سمت اهدافمون پیش بریم.

نتیجه‌گیری

همه این راهکارها می‌تونن به شما کمک کنن که با تنبلی مبارزه کنین و به اهداف تحصیلی‌تون برسین. مهم اینه که هر روز، حتی اگه خیلی کوچیک، یه قدم به سمت هدفتون بردارین. همین که هر روز نزدیک‌تر و نزدیک‌تر به هدف‌تون بشین، به شما انگیزه بیشتری برای ادامه راه می‌ده و باعث می‌شه که روز به روز کمتر از درس و تلاش فرار کنین.

ممنونم که تا انتهای این مقاله همراه من بودین. امیدوارم این مطالب بهتون کمک کنه که بر تنبلی‌هاتون غلبه کنین و همیشه موفق و سلامت باشین.

دانلود برنامه ۴ ماهه شروع کنکور از صفر

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

رشته تحصیلی :
پایه تحصیلی :