چطور با بیانگیزگی در کنکور مقابله کنیم؟
سلام! وقتتون بخیر.امروز قراره درباره یکی از مشکلات رایج کنکوریها صحبت کنیم؛ مشکلی که شاید خیلی از شما با اون دست و پنجه نرم میکنید: بیانگیزگی در کنکور.
انگیزه یکی از مهمترین و ضروریترین عواملیه که برای موفقیت در کنکور بهش نیاز داریم. در واقع، انگیزه مثل یه موتور محرک میمونه که ما رو به سمت هدفهامون هل میده. بدون انگیزه، موفقیت توی هیچ کاری، مخصوصاً کنکور، به شدت سخت و حتی غیرممکن میشه. اما سؤال اصلی اینه که چطور انگیزمون رو بالا نگه داریم؟
۱. به آینده و دستاوردها فکر کنید
یکی از راههای حفظ انگیزه، فکر کردن به آینده و دستاوردهایی هست که با تلاشهاتون به دست میارید. مثلاً تصور کنید توی رشته و دانشگاه مورد علاقهتون قبول شدید، وارد محیط دانشگاه شدید، یا شغل مورد نظرتون رو دارید. این تصویرها میتونن انرژی زیادی بهتون بدن.
اما دقت کنید که این خیالپردازیها نباید بیش از حد بشن. اگه به جای درس خوندن، مدام درگیر رویاپردازی باشید، به جای پیشرفت، وقتتون هدر میره. سعی کنید بین تلاش برای رسیدن به آینده و انگیزه گرفتن از رویاها تعادل برقرار کنید.
۲. برنامهریزی اصولی داشته باشید
داشتن یه برنامهریزی شخصیسازیشده بهتون کمک میکنه تا مسیر مطالعاتیتون رو مشخص کنید. وقتی بدونید قراره هر روز چه مباحثی رو بخونید و چطور پیش برید، سردرگمیتون کم میشه و تمرکز بیشتری پیدا میکنید.
برنامهتون رو به دو بخش کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم کنید:
- برنامه کوتاهمدت: مثلاً برای یک هفته آینده مشخص کنید که چه درسهایی رو بخونید.
- برنامه بلندمدت: هدف کلی شما رو مشخص میکنه. مثلاً تا پایان یک ماه آینده باید کدوم فصلها رو تموم کرده باشید.
اگه از برنامهتون عقب موندید، سعی کنید به جای استرس، با برنامهریزی جدید عقبموندگیها رو جبران کنید.
۳. استرس رو مدیریت کنید
استرس یکی از بزرگترین دشمنهای انگیزه هست. برای اینکه استرستون رو کاهش بدید، چند نکته کلیدی رو رعایت کنید:
- تغذیه مناسب: استفاده از غذاهای سالم و مقوی مثل مغزها، سبزیجات و میوهها باعث بهبود عملکرد ذهنی میشه.
- کنترل کمالگرایی: انتظار نداشته باشید که همهچیز کامل باشه. کمالگرایی بیش از حد میتونه شما رو از پیشرفت بازداره.
- تفریحات سالم: زمانی رو به استراحت و فعالیتهایی که دوست دارید اختصاص بدید تا ذهنتون از فشار درس خوندن آزاد بشه.
۴. برای خودتون پاداش در نظر بگیرید
ذهن ما به دریافت پاداش شرطی میشه. مثلاً میتونید به خودتون قول بدید که اگر برنامهتون رو به طور کامل اجرا کردید، به سینما برید، یه غذای مورد علاقهتون رو بخورید یا با دوستانتون وقت بگذرونید. این کار بهتون انگیزه میده که برنامههاتون رو جدیتر دنبال کنید.
۵. شروع مطالعه برای دانشآموزان دوازدهمی
بسیاری از دانشآموزان دوازدهم در بازه دیماه دچار سردرگمی میشن و نمیدونن از کجا شروع کنن. برای این دسته از دانشآموزان چند توصیه دارم:
- تمرکز روی امتحانات نهایی: چون سهم زیادی از موفقیت در کنکور مربوط به امتحانات نهایی هست، سعی کنید نیمسال اول رو با کیفیت خوب و به صورت تشریحی بخونید.
- ترکیب مطالعه تشریحی و تستی: بهتره حدود ۷۰ درصد زمانتون رو به مطالعه تشریحی و ۳۰ درصد باقیمونده رو به تستزنی اختصاص بدید. اینطوری هم برای امتحانات نهایی آماده میشید و هم از فضای تستی دور نمیمونید.
- آموزش مناسب: بدون آموزش صحیح، هم در مطالعه تشریحی و هم در تستزنی دچار مشکل میشید. بنابراین از منابع کمکآموزشی معتبر استفاده کنید.
۶. افزایش ساعت مطالعه برای دانشآموزان صفر
اگر تا الان مطالعه زیادی نداشتید، طبیعتاً نمیتونید یکباره ساعت مطالعهتون رو به ۱۰-۱۲ ساعت در روز برسونید. بهتره با ساعتهای معقول شروع کنید و به مرور اون رو افزایش بدید. مثلاً روزی ۴-۵ ساعت شروع کنید و هر هفته یک ساعت به زمان مطالعه اضافه کنید.
۷. اولویتبندی مباحث
برای دانشآموزانی که مباحث رو دستوپاشکسته خوندن یا هنوز بخشهای زیادی از درسها باقی مونده، اولویتبندی خیلی مهمه. مباحث رو به سه دسته تقسیم کنید:
- مطالبی که تسلط دارید: این مباحث رو با مرور ساده میتونید برای امتحانات آماده کنید.
- مطالبی که تسلط نسبی دارید: برای این مباحث زمان بیشتری بگذارید تا به تسلط کامل برسید.
- مطالبی که نقطه ضعف دارید: این مباحث رو با توجه به پیشنیازهاشون بخونید. مثلاً برای مطالعه مبحث تابع، ابتدا باید معادلات و نامعادلات رو یاد بگیرید.
۸. آزمون دادن را فراموش نکنید
بعد از اینکه یک مبحث رو به اتمام رسوندید، حتماً از خودتون آزمون بگیرید. میتونید از آزمونهای آزمایشی یا کتابهای منبع آزمونی مثل موج آزمون یا فصل آزمون استفاده کنید. این کار بهتون کمک میکنه نقاط قوت و ضعفتون رو شناسایی کنید و برای بهبود تلاش کنید.
جمعبندی
حفظ انگیزه و مدیریت زمان در دوران کنکور، شاید به نظر کار سختی بیاد، اما با برنامهریزی درست و رعایت نکات گفته شده میتونید این چالشها رو پشت سر بذارید. همیشه به یاد داشته باشید که موفقیت یک شبه به دست نمیاد و نیاز به صبر و تلاش مداوم داره.
امیدوارم این مطلب براتون مفید بوده باشه. اگر سوال یا دغدغهای دارید، خوشحال میشم راهنماییتون کنم.