با سلام خدمت همراهان ایران کنکور، سوالات متعددی از داوطلبان کنکوری دریافت کردهایم که چرا بعد از مدتی مطالعه، کیفیت مطالعه و بازدهی آنها کاهش مییابد. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را برای افزایش کیفیت مطالعه در کنکور به شما معرفی کنیم. در نظر داشته باشید مطالعه کنکور یک مهارت است و شما می توانید با استفاده از یک سری راهکارهایی که به شما معرفی می کنیم این مهارت را افزایش دهید.
۱. در کنکور کیفیت مطالعه را فدای کمیت آن نکنید
ممکن است مطالب درسی شما به مرور زمان سنگینتر شده باشد برای مثال، فصلهای دوم و سوم شیمی به مراتب سنگینتر از فصل اول هستند. اگر زمان بیشتری برای مطالعه این فصول میگذارید، به معنای کند شدن شما نیست. بلکه این فصول نیاز به زمان بیشتری دارند. پیشروی کمتر در این حالت مشکلی ندارد. کیفیت مطالعه خود را فدای کمیت نکنید و در نظر داشته باشید که مطالعه بدون کیفیت به معنی اتلاف وقت می باشد.
2. انتخاب زمان مناسب برای مطالعه دروس دشوار و آسان
درسهای سخت و کمعلاقهتان را به زمان آخر شب موکول نکنید. زمانهای صبح که انرژی بیشتری دارید را به دروس دشوار اختصاص دهید و دروسی که به آن ها علاقه کمتری دارید را در این زمانها مطالعه کنید. همچنین سعی کنید مطالعه متناسبی از دروس حفظی و محاسباتی داشته باشید که دچار خستگی در طول روز نشوید.
3. استراحت مفید بین زمان مطالعه
در زمانهای استراحت خود به طور مفید استراحت کنید. در زمان استراحت ۱۵ دقیقهای بین دو زمان مطالعه، از گوشی استفاده نکنید زیرا باعث کاهش انرژی و درگیری ذهنی میشود. با بستن چشمها و گوش دادن به موسیقی آرام، استراحت واقعی داشته باشید. البته استفاده از گوشی یک امر اجتناب ناپذیر می باشد لذا در صورتی که حین مطالعه موضوعی ذهن شما را مشغول می کند که پاسخ آن در گوشی شماست در زمان استراحت این مسئله را حل کنید تا تمرکز مطالعاتی تان از بین نرود.
4. گزارشنویسی
صبح که بیدار میشوید و شروع به مطالعه میکنید، تمامی کارهایی که قرار است در طول روز انجام دهید را بنویسید. شب هنگام نیز گزارش خود را چک کنید تا بدانید چقدر از برنامه را انجام دادهاید. با این روش متوجه میشوید که کدام درسها را کمتر مطالعه کردهاید و میتوانید برای فردا جبران کنید. همچنین تیک زدن به کارهایی که اول صبح نوشته بودید باعث افزایش اعتمادبنفس و ایجاد حس لذت در شما می شود.
5. محدودیت زمانی برای مطالعه قائل شوید
تحقیقات نشان داده است که وقتی به فردی زمان کمتری برای انجام یک کار داده میشود، نسبت به فردی که زمان بیشتری دارد، آن کار را بهتر انجام میدهد. خودتان را محدود به زمان کنید تا مطالعهتان با کیفیتتر و سرعتتان بیشتر شود.
6. تغییر محیط مطالعه
محیط مطالعه خود را گاهی اوقات تغییر دهید. نشستن طولانی مدت در یک مکان میتواند خستهکننده باشد. اگر امکانش هست، فضای دیگری از خانه را برای مطالعه امتحان کنید. تغییر محیط میتواند به بازدهی بیشتر شما کمک کند. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید این است که مکان استراحت و مطالعه شما نباید یکی باشد چون مغز انسان متناسب با محیط فرکانس خود را کاهش یا افزایش می دهد.
7. رعایت موقعیت درست مطالعه
موقعیت مطالعه خود را درست کنید. حالتهای نادرست مانند خوابیده درس خواندن روی تخت یا جلوی تلویزیون مناسب نیستند و باعث کاهش فرکانس مغز و کیفیت یادگیری شما می شوند. در محیطی نسبتاً ساکت و آرام بنشینید و از خستگی بدنی جلوگیری کنید.
۸. مطالعه گروهی، یک روش هوشمندانه
مطالعه گروهی با همکلاسی ها و دوستان می تواند باعث افزایش انگیزه شما شود. به هر حال فرایند مطالعه یک پروسه سخت و انرژی بر می باشد و وقتی به صورت گروهی این کار را انجام می دهید انگیزه بیشتری برای تحمل سختی های مطالعه در شما پدیدار می شود. البته باید مراقبت کنید که گروهی درس خواندن باعث افزایش حواس پرتی و دور شدن شما از اصل موضوع که مطالعه هست نشود.
با رعایت این نکات، میتوانید بازدهی مطالعه خود را برای کنکور افزایش دهید و به موفقیتهای بیشتری دست یابید. امیدوارم این راهکارها برای شما مفید باشد. موفق باشید!